Darwin rocks

Undrar hur världen hade sett ut om inte Darwin (grattis på 150-årsåret!) hade blivit född. Hade vi fortfarande varit övertygade om att Gud skapade oss alla, på samma vis som att de förr "visste" att jorden var platt? Kreationister och många religiösa grupper tvivlar än idag, men det har från det att Darwin i sina tidiga år började experimentera med daggmaskar blivit allt mer självklart för de flesta att vi människor faktiskt har många släktingar i djurvärlden.

Darwins idéer har en negativ klang i mångas öron på grund av hans teorier om "Survival of the fittest" - att den starkaste överlever. Dessa har misstolkats och Hitler är ett exempel på hur fel det kan bli. Idéer om "Survival of the fittest" finns än idag i vår värld; ser vi på till exempel USA ligger idéerna om "the American Dream" till bas för nästan hela samhället där det anses att vem som helst kan nå toppen om man bara jobbar hårt nog. I väldigt starka ord innebär the American Dream att den som sitter i skiten får skylla sig själv. Ser vi till Darwinismens utspridning i världen idag kan vi hur som helst se det som ett exempel i sig. Tolkar man begreppet på ett annorlunda vis behöver det inte enbart handla om biologi, utan även om teorier i sig. Darwins teori var så stark att den slog ut en världsbild och förändrade hela vår tillvaro.

Trots den allt mer accepterade idén där Bibeln och Om arternas uppkomst faktiskt kan samspela, menar vissa kritiker menar att Darwin direkt motsäger sig Gud och att vi detronaliserar oss själva på så vis att vi påstår att vår existens endast är en slump. Skulle så vara fallet försvinner allt vi står för; (den religiösa) moralen, hoppet om framtiden och livet efter döden, meningen vi känner för livet. Därmed är vi, likt djuren, endast vildar som inte är på väg någonstans. Är vi redo för det än?


Kommentarer
Postat av: Anna (igen)

Jag tror att det är en slump att vi existerar. En väldigt lycklig slump faktiskt. Även om det skulle vara en slump, att vi från början inte hade någon mening kan vi skapa oss en tror jag :).



Bara att vi existerar är extremt fascinerande eftersom det knappt ens finns ett annat ställe i hela galaxen som vi skulle ha möjlighet att uppstå på.

Postat av: Annarki

Jag håller med om att det nog är en slump att vi existerar. Vi har skapat Gud av den orsaken att vi känner trygghet och kan handskas med den oundvikliga tragiken att vi alla kommer att dö. Därför är det för mig så frustrerande att det pågår en religiös pajkastning världen över.



En intressant bok är Bill Bryson's bok "En kortfattad historik över nästan allting." Den ger ett vetenskapligt perspektiv på hela vår tillvaro.

2009-05-15 @ 00:35:39

Kommentera inlägget här:

Vad heter du?:
Kom ihåg mig?

E-mail:

Bloggadress:

Vad har du på hjärtat?:

Trackback